آموزش و یادگیری, ازدواج, پیش از ازدواج, توسعه فردی, خانواده, سبک زندگی, مقالات, مهارتهای لازم برای آینده

ازدواج و اهمیت آن در اسلام

خانه‌یکی از محیط‌ها و مهم‌ترین محیط برای خودسازی انسان‌ها است. در خانه می‌توانیم که اخلاق خوب را دربیابیم و از آن‌ها استفاده کنیم.

خانه مانند یک سنگری است که رو به روی آن دشمن است و می‌تواند مارا به خودسازی کمک کند.
ازدواج یکی از سنت‌های رسول خدا (صلي الله عليه و آله وسلم) است. از شروع اسلام به امر ازدواج بسیار توجه می‌شود. رسول خدا (صلي الله عليه و آله وسلم) می‌فرماید: «ما بُني بِناءً في الإسلام أحبّ إلي الله عزّوجلّ من التّزويج»
«هیچ‌چیزي نزد خداوند محبوب‌تر از ازدواج نيست.»
هم‌چنین از حضرت علی(ع) نقل‌شده است که: «تَزوّجوا، فَانّ التّزويج سُنّه رسول الله (صلي الله عليه و آله وسلم)، فانّهُ کان يقول: من کان يُحبّ آن يتّبع سُنّتي، فانّ من سُنّتي التّزويج»
«ازدواج کنيد، که همانا ازدواج کردن سنت رسول خدا (صلي الله عليه و آله وسلم) است که همواره می‌فرمودند: هرکسی که دوست دارد از سنت من تبعيت کند، همانا «ازدواج کردن» از سنت من است.»
اسلام به ازدواج زودتر دختر و پسر تأکید می‌کند همان‌طور که رسول گرامي (صلي الله عليه و آله وسلم)  ازدواج  نکردن را  اعراض از سنت خویش، یعنی خروج از دین می‌داند و در ادامه می‌فرماید: خانه‌ای را که در آن «ازدواج» صورت پذيرد بهترين خانه است.
تنگ‌دستی نباید مانع ازدواج شود
اسلام  به والدین امر می‌کند تا دختران و پسران را به ازدواج تشویق کنند.
فقر نباید مانع ازدواج شود که این‌یکی از وسوسه‌های شیطان است. ما باید به خدا ایمان داشته باشیم و از تردید دوری‌کنیم زیرا حرام است. پروردگار به افراد فقیر که ازدواج می‌کنند وعده داده است که گره از کار آن‌ها باز می‌کند و خداوند از لطف خود آن‌ها را بی‌نیاز می‌کند.
تفاخر پيامبر(صلي الله عليه و آله وسلم)به ازدواج «تَناکحوا و تَناسلوا فانّي اُباهي بِکُم يوم القيامه و لو بالسّقط»
«ازدواج کنيد و تشکيل خانواده بدهيد و توليد نسل نماييد، که من در روز قيامت به شما مباهات می‌کنم، حتي به طفل کوچکي که سقط شده باشد.»
رسول گرامي اسلام (صلي الله عليه و آله وسلم) فرموده‌اند: «من که پيغمبر شما هستم ازدواج می‌کنم، غذاي لذيذ می‌خورم، در ميان اجتماع هستم و با مردم تماس دارم. هر کس از سنت (شيوه) من روي گرداند از من نيست.»
نداشتن مانع برای ازدواج
اسلام برای ازدواج آسان مانع‌ها را از میان راه برداشته است. ازنظر اسلام نباید مهریه و جهیزیه زیاد باشد.
اسلام مسايل خرافي را دور انداخته و رسول خدا (صلي الله عليه و آله وسلم) فرموده‌اند: «خرافات زیر پای اسلام ازمیان‌رفته است.»
 ازدواج دختر رسول خدا (صلي الله عليه و آله وسلم) و به خانه شوهر رفتنش، نشان‌دهنده‌ی اين امر است که اسلام با خرافات و جاهليت مبارزه کرده است.
ازدواج حضرت علی (ع)
حضرت علی(ع) به حضور پیامبر (صلي الله عليه و آله وسلم) رسیدند و پس از گفتگوهاي بسيار به حضرت عرض کردند: «يا رسول الله، تو در دنيا و آخرت براي من ذخيره و پناهگاه هستي و… يا رسول الله من دوست دارم با این‌همه رعايتي که نسبت به من فرموده‌ای همسر و خانواده‌ای داشته باشم که بدان انس بگيرم، يا رسول الله من نزد شما آمده‌ام و تقاضا دارم دخترت فاطمه را به عقد من درآوري.»
«امّ سلمه» می‌گوید: ديدم رخسار مبارک پيامبر (صلي الله عليه و آله وسلم) از شدت خوشحالي درخشيد. سپس، به‌صورت مبارک اميرالمؤمنين (علیه‌السلام) تبسمي کردند و فرمودند: «يا ابا الحسن، آيا تو چيزي داري که من فاطمه را به عقد تو درآورم؟»
علي، (علیه‌السلام) گفتند: «پدر و مادرم به فدایت، اوضاع زندگي من بر شما مخفي نيست، من تنها يک شمشير و يک زره و يک شتردارم که با آن آب می‌کشم و غير از این‌ها چيزي ندارم.»
پيامبر (صلي الله عليه و آله وسلم) فرمودند: «يا علي، شمشیرت را که لازم داری، زيرا می‌خواهی در راه خدا با آن جهاد کني و با دشمنان خدا بجنگي و شتر خود را براي آب دادن درخت خرما و آب آوردن و بار سفر را به پشت آن بستن لازم داري، من فاطمه را در برابر زره ات به تزويج تو درمی‌آورم.»
جهیزیه‌ی حضرت فاطمه (س)
جهیزیه‌ی حضرت فاطمه‌ی زهرا (سلام الله عليها) هم عبارت بود از: يک پيراهن به مبلغ هفت درهم، يک نقاب به ارزش چهار درهم، يک قطيفه ي مشکي خيبري، یک‌تخت که وسط آن را با ليف خرما بافته بودند دو عدد تشک چهار متکّا از پوست طايف، يک پرده‌ی پشمي، يک حصير حجري، يک آسياب دستي، يک باديه مسي، يک ظرف آب‌خوری که از پوست بود، یک‌کاسه‌ی چوبي براي شير، يک مشک آب، يک آفتابه ، يک سبوي سبز و کوزه‌های سفالي.
بخشندگی حضرت فاطمه(س)
هنگامی‌که حضرت فاطمه (سلام الله عليها) را به خانه‌ی حضرت علي (علیه‌السلام) می‌بردند در راه به محتاجي برخورد کردند، که از حضرت فاطمه(سلام الله عليها) طلبي کرد. حضرت پيراهن عروسي خود را به فقير دادند و پيراهن کهنه‌ی خود را پوشيدند و با پيراهن کهنه به خانه‌ی شوهر رفتند.
صبح روز بعد که پيامبر به منزل آن‌ها تشريف آوردند مشاهده کردند که پيراهن عروسي بر تن دختر عزيزشان نيست. وقتي از علت آن پرسيدند حضرت فاطمه (سلام الله عليها) فرمودند: ديشب پيراهن عروسي خود را به فقيري دادم.رسول خدا (صلي الله عليه و آله وسلم) به‌قدری خوشحال شدند که فرمودند:

«پدر و مادرم فداي اين دختر باد»، سپس رو به اميرالمؤمنين (علیه‌السلام) کردند و فرمودند: «يا علي، فاطمه براي تو زن خوبي است. و اگر او نبود در دنيا زني مناسب تو پيدا نمی‌شد» و به حضرت فاطمه (سلام الله عليها) فرمودند: فاطمه جان، علي براي تو، همسر خوبي است و اگر او نبود شوهري مناسب تو يافت نمی‌شد.»

 

انجام کار ها
سپس پيامبر اکرم (صلي الله عليه و آله وسلم) فرمودند: کارهاي بيرون از خانه به عهده‌ی علي (علیه‌السلام) است و کارهاي درون خانه وظیفه‌ی زهراي مرضيه (سلام الله عليها) است». همان‌جا بود که حضرت فاطمه (سلام الله عليها) آن جمله‌ی بزرگ را ـ که پیش‌تر بدان اشاره شدـ فرمودند:«فَلا يَعلم ما دخلني من السُّرور الاّ اللهُ بإکفاني رسول الله(صلي الله عليه و آله وسلم)تَحمُّل رقاب الرّجال»
بانوي دوعالم به‌اندازه‌ی تمام دنيا خوشحال شدند، که پيامبر (صلي الله عليه و آله وسلم) او را از سروکار پيدا کردن با خارج از خانه یعنی نامحرمان معاف کرده است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.